Cikkek, írások, interjúk

Egy díszpolgár emlékére

Baja.hu, 2019. november 17.

Bájos fiatal lány komoly mosollyal tekint a lencsébe: a Katanics Mária életútja címmel összeállított kis füzet (borítóján az említett portréval) a hazavihető részét képezi annak a nagyszabású életmű-kiállításnak, amely november 15-én, péntek délután nyílt meg a Bácskai Kultúrpalota emeleti galériáján.

90/60 – Kettős születésnap

Schanda Beáta beszéde, 2019. november 9.

A mai nap különleges nap. Csak azért, mert eldöntöttük, hogy legyen különleges! 2019. november 9. – az idő folyásában egy nap. Attól lesz különleges, hogy eldöntjük, hogy „lehorgonyozzuk”, lefényképezzük, megtöltjük, megjegyezzük. Kettős születésnap, amit ma ünneplünk – egyiknek sem a konkrét dátuma, de mi úgy döntöttünk, hogy ma ünneplünk…

A zene volt a legfontosabb és mindent ennek rendelt alá

Bartók Rádió, 2019. április 19. (Interjú Gádor Ágnessel)

Gádor Ágnes, a Szilágyi Erzsébet Női Kar alapító tagjának április 19-én, a Bartók Rádióban elhangzott interjúja Kecskés Barbara szerkesztő-műsorvezetővel.

Isten áldotta tehetség volt Katanics Mária

Magyar Katolikus Rádió, 2019. április 13. (interjú Eckhardt Máriával)

Eckhardt Mária Széchenyi-díjas zenetörténész-karnaggyal Liptay Katalin szerkesztő beszélgetett Mohayné Katanics Mária életéről és munkásságáról a Magyar Katolikus Rádió Meghívó c. műsorában.

Laudáció a Magyar Örökség Díj átadásán

2019. március 23. (Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy, v. múzeumigazgató)

Ez év április 20-án lenne 90 esztendős Mohayné Katanics Mária, aki azonban immár több mint két éve itthagyta a földi világot. Hogy mégis mennyire itt él sokunk szívében, bizonyítja az a vastag kötet is, amelyet Katanics – „A legmélyebben átélt szellem mágusa” címmel mintegy másfél évvel távozása után a Szilágyi Erzsébet Női Kar jelentetett meg emlékére.

A kórusnak egyetlen egy személyes névmása van: a “mi”

Kossuth Rádió, 2019. január 6. (Interjú Gádor Ágnessel)

Gádor Ágnessel, a Szilágyi Erzsébet Női Kar alapító tagjával készített interjút Völgyi Tóth Zsuzsa szerkesztő-műsorvezető.

Katanics – „A legmélyebben átélt szellem mágusa” (szerk.: Herzka Ferenc)

Gramofon, 2018. tél

A minőség diadala ez a kötet, amelynek sorsa remélhetőleg a feledés elleni csendes siker lesz. A Szilágyi Erzsébet Női Kar, valamint az alapítók egyike, Gádor Ágnes jegyzi kiadóként vagyis életrehívóként ezt a katartikus mementót.

Könyv Mohayné Katanics Mária karnagyról

Parlando, 2018. 8. szám

Az október elejére elkészült könyv igyekszik minél sokoldalúbb képet adni az ország egyik legjobb kórusának – a Szilágyi Erzsébet Női karnak – karnagyáról, a csodás pedagógusról, aki több nemzedékkel szerettette meg a muzsikát, az éneklést…

Katanics

HVG, 2018. november 29.

„Ki igazolja vissza a kórusmunkáját?” „Ők maguk.” ,,A közönség nem is számít?” „Nem annyira.” Alighanem ebben az első olvasatra zavarba ejtő válaszban rejlik a zenei berkekben csak becenevén, Mareszként emlegetett varázslatos karnagy, Mohayné Katanics Mária titka…

Bajáról indultak: Mohayné Katanics Mária

Bajai Honpolgár, 1998. május

Baján született; alsó- és középfokú ta­nulmányait szülővárosában, az iskola­nővérek zárdájában végezte. 1948-ban kapott tanítónői oklevelet. A Liszt Fe­renc Zeneművészeti Főiskolán középis­kolai énektanári és karvezetői diplomát szerzett.

A Népművelési Intézet kórushangversenye

Népszabadság, 1963. október 30.

A hangverseny üde színfoltja volt a Szilágyi Erzsébet Kamarakórus fellépése. Karnagyuk, Katanics Mária tökéletesen kidolgozott eszményi hangzású produkcióval lépett a nyilvánosság elé.

Részlet a Dunántúli Naplóban megjelent cikkből

Dunántúli Napló, 1964. április 26.

Ezután a nagyhírű HVDSZ Szilágyi Erzsébet női kamarakórus (Budapest) következett…

A Szilágyi Erzsébet Női Kamarakórus

Muzsika, 1964. július

Sok gondot okoz az utóbbi években az ifjúság nevelése, ezen belül új ideálok felállítása. Sokat írnak az újságokban az ifjúság cinizmusáról, legújabban már-már a nemzet jövőjét is féltik némelyek az újabb nemzedékek „léleknélküliségéről”.

Részlet a Népújság írásából

1965. június 17.

A találkozó legnagyobb élményét adták és vasárnapi hangverseny legnagyobb sikerét aratták a HVDSZ Szilágyi Erzsébet női kamarakórusának énekesei Mohayné Katanics Mária vezetésével.

Magyar lányok sikere Belgiumban

Népművelés XIII. évf. (1966) 8. száma

A magyar kóruskultúra újabb fényes győzelmét jelenti az az első díj, amelyet ez alkalomból a HVDSZ Szilágyi Erzsébet női kamarakórusa hozott el a belgiumi Neerpletből.

A kórusok minősítő hangversenyei

Hajdu-Bihari Napló, 1966. augusztus 18.

A második minősítő hangversenyen különböző összetételű fővárosi kórusok szerepeltek. Elsőnek a HVDSZ Szilágyi női kamarakórusa lépett a színpadra, amely nemrégiben nyerte el a belgiumi Neerpeltben rendezett nemzetközi verseny első díját…

Pernye András kritikája

Magyar Nemzet, 1968. december 14.

Katanics Mária vezényletével lépett a Kamaraterem szép számú közönsége elé a HVDSZ Szilágyi Erzsébet női kamarakórus szombaton este. Közreműködött Bánffy György szavalóművész.

Újabb siker Arezzoban

Népszava, 1969. szeptember

Tizennyolc év telet el azóta, hogy a Zene Barátainak Arezzoi Egyesülete az első olasz kórusversenyt megrendezte a városban. A kezdeményezés azóta főleg a szocialista országok kórusainak részvétele eredményeként, a kórusmozgalom legrangosabb eseményévé vált.

Egy budapesti gimnázium nőikara a Saint-Jean templomban

Derniéres Nouvelles d’Alsace, 1979. július 4.

Régóta ismerjük a Kodály-módszeren alapuló magyar zenei nevelés kiváló eredményeit a nevelésben, melyet az óvodától egészen a gimnázium befejező évéig hasznosítanak az általános iskolákban és a középiskolákban is.

És a városatyák lelkesen masíroztak az asztal körül

KÓTA, 1979. évi 11. száma

Gerges Fronsacq, az elzászi UNESCO bizottság titkára az ADOPSED (a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésével foglalkozó francia szervezet) elnöke, a Strasbourgi Egyetem történelem-pszichológia professzora.

Kroó György kritikája

Új Zenei Újság, 1980. június 14.

A Szilágyi Erzsébet Nőikar fennállásának huszadik évfordulóján meghatóan bensőséges hangulatú és magas művészi értékű hangversenyt adott a Zeneakadémián.

Pándi Marianne kritikája

Magyar Nemzet, 1980. június 14.

Az ÉDOSZ Szilágyi Erzsébet Női Kara fennállásának huszadik évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt adott a Zeneakadémián.

Széll Jenő: Minden csodára ablakot nyitogató

Élet és Irodalom, 1980. június 28.

Ünnep önmagában is, amikor a zenetörténet legtragikusabb veszteségének, a huszonnyolc évesen sírba szállt Pergolesinek hattyúdalát, az olasz barokk mennyei édességű remekét, a Stabat Matert adják elő. Most az alkalom is ünnepi.

Csöndes siker

Magyar Nemzet, 1981. július 30.

Hazánkban a sikernek is van „párnás” és „fapados” változata; sokszor zajosabban ünnepeljük meg egy-egy személynek, egyszeri váratlan jó teljesítményét, mint egy soktagú együttes évek óta tartó magas színvonalú munkájából eredő sikersorozatát.

Egy énekkar negyedszázada

Budapest folyóirat, 1985. évi 5. szám

A múlt év novemberében volt huszonöt éve, hogy megalakult a ma már legendás hírnévnek örvendő Szilágyi Erzsébet Női Kamarakórus. Az együttes tagjai folyton cserélődnek, de az énekkar szelleme, lelkesedése változatlan.

Egy jubileumról

Magyar Nemzet, 1989. december 9.

A Szilágyi Erzsébet Női Kar fennállásának harmincadik évfordulója azonban olyan esemény, amely egész zenei életünk számára örvendetes és minden szempontból méltó az ünneplésre…

Erkel Tibor köszöntője az ötvenéves jubileumi koncerten

2009. november 20.

Elhangzott 2009. november 20-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.