Egy díszpolgár emlékére

Baja.hu, 2019. november 17.

Bájos fiatal lány komoly mosollyal tekint a lencsébe: a Katanics Mária életútja címmel összeállított kis füzet (borítóján az említett portréval) a hazavihető részét képezi annak a nagyszabású életmű-kiállításnak, amely november 15-én, péntek délután nyílt meg a Bácskai Kultúrpalota emeleti galériáján.

Amint azt elöljáróban Pethő Attila elmondta: Mohayné Katanics Mária jeles karnagy Baja szülötte, Lukin László kortársa volt, országos és nemzetközi hírnére tett szert. Mindketten gyakran megfordultak szülővárosukban, akár kórusversenyeket zsűrizni, akár szakmai továbbképzést tartani, Lukinra azonban valamiért több reflektorfény vetült, míg Katanics Mária alakja az idők során némileg feledésbe merült. A szülőváros azonban tenni akart ez ellen, tavaly posztumusz díszpolgári címet adományozott Katanics Máriának, szülői házára is emléktábla került, jelen kiállítás pedig arra tesz kísérletet, hogy minél teljesebb formában ismertessen meg egy egyedülállóan gazdag életművet. A megnyitó során a szép számú érdeklődő több archív felvételt is megnézhetett Mohayné Katanics Máriáról munka közben, kórusvezénylés vagy épp felkészülés során: különösen értékesek azon felvételek, amelyek a karvezetőt nem pusztán háttal, hanem szemből is mutatták, hiszen az arcán világosan tükröződött az a nagyon intenzív kapcsolat, amelyet énekeseivel – leginkább a Szilágyi Erzsébet Nőikar tajaival – fenntartott. A rendezvényen köszöntőt mondott Nyirati Klára, Baja polgármestere, felidézve azon alkalmakat, amikor valamilyen formában olvashatott (Kosztolányi Károly könyvében) vagy hallhatott (Dévai Nagy Kamilla énekestől) Katanics Máriáról, kiemelve: mindannyian legyünk büszkék arra, hogy ilyen személyiségek vitték el a város hírnevét a világban.

Katanics Mária, a tanár az előadóművész és az édesanya alakját a Bajához férje által szintén kötődő  Kollár Éva Liszt-díjas karnagy idézte fel. Úgy emlékezett rá, mint magával ragadó, varázslatos, lehengerlő személyiségre, aki nyitott volt a társművészetek iránt is. A kiállítás anyagát Mohay Péter, Katanics Mária fia ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint elmondta: a dokumentumokkal és fotókkal gazdagon illusztrált tablók és tárgyak igyekeznek időrendben követni Katanics Mária életét, ugyanakkor tematizálják is azt. Bár a lényeg aligha tárgyiasítható, valamit talán mégis visszaad abból a lélekből, amely a megidézett ünnepeltet jellemezte.

A tárlat anyaga nyolcvan napra kapott helyet a Bácskai Kultúrpalotában, így mindenkinek lesz elég ideje elmélyülten tanulmányozni, film- és hangfelvételeket hallgatni. A megnyitót a bajai Ad Libitum kórus két dallal színesítette, Pethőné Kővári Andrea vezényletével.

Sándor Boglárka

A fotókat Gádor Ágnes készítette.