Újabb siker Arezzóban – A Szilágyi Erzsébet szakszervezeti női kar nyerte a legtöbb díjat

Népszava, 1969. szeptember, Gönczi Imre írása

Tizennyolc év telt el azóta, hogy a Zene Barátainak Arezzói Egyesülete az első olasz kórusversenyt megrendezte a városban. A kezdeményezés azóta főleg a szocialista országok kórusainak részvétele eredményeként, a kórusmozgalom legrangosabb eseményévé vált.

Az augusztus 27-31-e között Arezzóban megrendezett XVII. Nemzetközi Kórusversenyen az idén 14 nemzet összesen 35 kórusa vett részt. Első ízben került sor szovjet együttes: a vilniusi litván „Varpas” férfikórus részvételére.

Két második, egy harmadik

Hazánkat ez évben a HVDSZ Szilágyi Erzsébet Női Kar képviselte. Három versenykategóriában indultunk és a rendkívül erős mezőnyben két második és egy harmadik helyet szereztünk.

A női kórusok versenyének elődöntőjében és a döntőn minden kórus kötelezően egy XVII. századi ismeretlen portugál szerző művét és Kodály II. olasz madrigálját adta elő. A szabadon választott művekkel (Bartók: Keserves és Isten veled, Verdi: Laudi alla Vergine Maria) is kivételes sikert aratott az együttes. A debreceni kórusfesztiválról Magyarországon is jól ismert toursi francia kórus mögött minimális pontszámmal szerezte meg a második helyet. Érthető érdeklődés előzte meg az első elismerő visszhangok után a kórus szereplését a folklór kategóriában. Huszonnégy együttes (ezen belül 22 vegyeskar) lépett a dobogóra. Az elődöntőben Kodály: Villő, és Esti dal, Bárdos: Magos a rutafa című szerzeményét adtuk elő, a döntőben pedig három művet Kodály Zoltántól: Lengyel László, Árva vagyok, Táncnóta. A zsűri döntésével mindenki egyetértett: első lett a szovjet kórus, másodikak mi, harmadik egy jugoszláv együttes. A sikersorozat folytatódott a gregorián ének kategóriában is. Itt a toursi francia kórus és a trentói Szent Cecília női kórus mögött a harmadik helyet szerzetük meg.

A magyar együttes a verseny egyik legnépszerűbb, legkedveltebb kórusa volt a Petrarca Színházban és a város lakossága körében egyaránt. A díjakon kívül külön serleget kapott azzal az indoklással, hogy a legtöbb díjat szerezte meg.

Kodály együtt a franciákkal – magyarul

A záróhangverseny meghitt és nagyhatású eseménye volt, amikor a magyar és francia női kar együttesen lépett a színpadra és a magyar és francia karnagy felváltott vezényletével magyar nyelven Bartók, Bárdos és Kodály műveket adott elő. Az együttes szerepléséről két ízben készített felvételt a római televízió, műsorából részletet sugárzott a római rádió. A Vatikáni Rádió 25 perces felvételt készített az együttesről Bartók, Bárdos, Kodály számok és magyar népdalok előadásával.

Hangverseny a pápánál

Az együttes arezzói sikere alapján megívást kapott VI. Pál pápa Castel-Gandolfó-i nyári rezidenciáján tartott fogadására. VI. Pál a 7000 főnyi közönséggel megtelt nagyterem megívott vendégei s a rezidencia körül elhelyezkedő több ezer turista előtt öt nyelven üdvözölte a résztvevőket. Együttesünk az üdvözlésre a pápa kérésére Kodály énekkari művével válaszolt, a pápai audiencia alatt pedig egyéb magyar kórusműveket adott elő nagy sikerrel. A katolikus világ atyja külön köszönte a kedvességet.

A HVDSZ Szilágyi Erzsébet Női Kar (vezetője Mohayné Katanics Mária) eddigi eredményeihez méltóan képviselte Arezzóban a magyar énekkultúrát, jó követe volt a magyar művelődésügynek. Szereplésük megerősítette azt a tekintélyt, amelyet a versenyen korábban szereplő magyar kórusok megalapoztak.